Sluiten
Over Neleman
TRUSTED SHOPS GECERTIFICEERD
Gecontroleerd biologisch en veganistisch
In optimale samenwerking met de natuur
Klantendienst
Onze klantendienst staat graag voor je klaar!

Telefoon: 078 484 533
Start chat
E-mail: info@neleman.be

Terug

Beestjes in je wijn. Waarom onze wijnen vegan zijn.

Vegan-wijn-neleman-blog

Op het etiket van alle Neleman wijnen staat dat ze vegan friendly zijn. Is dat niet een beetje overdreven? In wijn zitten toch alleen maar druiven? Nee dus. Bij het maken van wijn komen vaak veel meer dierlijke producten kijken dan je zou denken. Meestal gaat het om klaringsmiddelen, die ervoor zorgen dat de wijn in de fles niet troebel is.

Bij ons geen kip in de wijn
Jonge wijn bevat nog een grote hoeveelheid zwevende deeltjes, zoals kleurstoffen, tannine, dode gistcellen en restjes druivenschil. Die zakken vanzelf wel naar beneden, maar dat duurt even. Om het proces te versnellen, wordt er vaak kippeneiwit door de wijn geroerd. Het eiwit bindt zich aan de deeltjes, die daardoor zwaarder worden en sneller naar de bodem zakken. Op deze manier wordt meteen een teveel aan tannine uit de wijn gehaald.

Ook geen gelatine
Mag een rode wijn wel een tikje soepeler, dan kan de wijnmaker er gelatine aan toevoegen, dat uit dierenhuiden en -botten wordt gewonnen. En vindt hij zijn witte wijn of rosé te sterk gekleurd of een beetje te bitter van smaak? Dan helpt een schepje chitosan, dat als grondstof de pantsers van krabben en garnalen heeft.

Dan is er nog caseïne (uit melk), dat wordt gebruikt om de kleur en helderheid van witte wijn te verfraaien. Of vislijm, gemaakt van vissenblazen. Witte wijn wordt er helderder van, en het werkt als kleurversteviger.

We want Vegan Friendly!
Al deze stoffen worden uit de wijn gefilterd voor hij wordt gebotteld, dus het is niet zo dat je ze binnen krijgt als je een glaasje drinkt. Maar als vegetariër, veganist of dierenliefhebber wil je gewoon een wijn zonder enig dierenleed. En dat kan.

Plantaardig filteren
Er zijn genoeg plantaardige middelen om wijn mooi helder te maken, zoals bentoniet (uit klei) en calciumalginaat (uit zeewier), of klaringsmiddelen die van tarwe, erwtjes of aardappels worden gemaakt. Wij gebruiken voornamelijk die laatste twee, soms ook bentoniet. En voor de rest laten we bij Neleman de natuur graag gewoon haar gang gaan. Al onze wijnen zijn 100% vegan. Dat voelt beter, en het smaakt beter.

Hoe herken je Vegan wijn?
Je herkent gecontroleerd veganistische producten aan het logo met zonnebloem.