Sluiten
Over Neleman
TRUSTED SHOPS GECERTIFICEERD
Gecontroleerd biologisch en veganistisch
In optimale samenwerking met de natuur
Klantendienst
Onze klantendienst staat graag voor je klaar!

Telefoon: 078 484 533
Start chat
E-mail: info@neleman.be

Terug

Tips en tricks voor jouw kerstmenu

Xmas

Tips en tricks voor jouw kerstmenu.

Proeven

Voor elke regel zijn er 1000 uitzonderingen. Hoe kan je dan een goede wijn spijs combinatie maken? Het enige juiste antwoord is: proeven. Maar omdat dat natuurlijk niet altijd mogelijk is delen we enkele basisregels en tips zodat jij zelf makkelijk een goede wijn spijs combinatie kunt maken bij een 3-gangen menu.

Bouw je wijnen op, net als je menu

In het algemeen geldt: het is heel belangrijk om de verschillende wijnen die je serveert bij je menu op te bouwen, net als je dat met het menu zelf doet. De smaakintensiteit bepaalt voor een groot deel op welke plek de wijn uiteindelijk in het menu belandt. Wijnen zonder houtopvoeding hebben doorgaans een andere smaak intensiteit en zullen meer fruittonen en frisheid bevatten. Tip En misschien wel de belangrijkste tip: Een wijn spijs combinatie is alleen goed als je zelf de wijn lekker vindt. Dus kijk naar jouw smaak en de smaak van je gasten. Pas daar je menu en je wijnen op aan, dan kan er eigenlijk weinig misgaan!

Voorgerecht

Het smaakprofiel heeft vaak lichte en zilte tonen, gecombineerd met een frisse dressing. Met een wijn spijs combinatie kun je dan veel kanten op. Alle witte druivenrassen zijn in potentie geschikt, het gaat erom hoe de wijn is gemaakt (de vinificatie). Combineer bij koude voorgerechten wijnen zonder of met heel weinig hout. Denk aan: Viognier Verdil, Verdejo of Nucli Blanco. Liever een iets vollere wijn? Kijk dan naar wijnen die op hun eigen ‘lie’ zijn gerijpt. ‘Lie’ zijn gistcellen die naar beneden zakken tijdens de vergisting. Door de wijn daarop te laten rusten en de gistcellen af en toe door de wijn heen te roeren krijgt de wijn meer viscositeit zònder fruit te verliezen. Bijvoorbeeld onze Macabeo. Vraag om advies! Onze wijnspecialisten helpen je graag.

Hoofdgerecht

Hierbij denken we vaak aan rode wijn. Maar eigenlijk moeten we niet in “kleur” denken maar in smaak. Hoofdgerechten hebben vaak de meeste smaakintensiteit, een bepalende bereidingswijze en soms een rijke saus. Is het gerecht heel rijk en vol van smaak? Dan moeten we kijken naar wijnen met druiven die die warmte ook in de smaak vertalen. Een Tempranillo zal vaak rijker smaken dan een Graciano en dat komt puur door de karaktereigenschappen van het druivenras zelf. Vraag om advies! Onze wijnspecialisten helpen je graag.

Smaakgehalte

De regel is eigenlijk: kijk naar het hoofdbestanddeel van het gerecht en de bereidingswijze. Als voorbeeld neem ik een aardpeer. Als je die kookt heb je puur de zachte, iets romige en zoete smaak van de aardpeer. Een niet heel hoog smaakgehalte en weinig structuur. Kijk in dat geval naar een rode wijn met weinig tannine of een medium rijke witte wijn met een wat romig karakter. Bijvoorbeeld onze Tempranillo Monastrell of onze Macabeo. Gaan we deze aardpeer nou grillen, dan verdwijnt een groot deel van het vocht en dus de romigheid en krijg je een iets drogere structuur en een veel hoger smaakgehalte. Rode wijnen met een redelijke tannine structuur en wat houtrijping zullen goed bij dit soort gerechten passen. Bijvoorbeeld Nucli Tinto of Cabernet Sauvignon Bobal. Kijk goed naar het gehele gerecht qua smaak en structuur: is het romig, vol met veel structuur, of juist strak met weinig romigheid? Zo kun je een mooie balans maken tussen spijs en wijn.

Nagerecht

Bij het dessert moeten we vooral aan de balans denken, vooral de balans in zoet en zuur. Bij een dessert denk je vooral aan zoet. Maar daar zijn flink wat gradaties in en voordat je een wijn spijscombi kunt maken moet je weten: hoe zoet. Is je dessert heel erg zoet, dan kun je door het toevoegen van wat fruit het gerecht iets minder zoet maken. En juist met fruit en frisheid kunnen we mousserende wijnen goed combineren, zoals onze Cava Seco. Deze Cava heeft dezelfde zuren en ziltigheid als onze droge Cava Brut maar met net iets meer restsuikers. Dus de smaak is zoet èn fris met een prachtige zilte structuur en tonen van bloesem en wit fruit. Na een mooi menu is het dan ook fijn om friszoet te eindigen met een dessert dat mooie elegante zoete en frisse tonen bevat. Met onze Cava Seco daar tegenover heb je een prachtige sprankelende afsluiting van je menu!

Aanbevolen wijnen
Actie
Neleman Just Fucking Good Wine White Organic
Smaakvol en complex wit Biologische witte wijn
Neleman Just Fucking Good Wine White Organic
8.99 11.99
Neleman Just Fucking Good Wine Red Organic
Krachtig en complex rood Biologische rode wijn
Neleman Just Fucking Good Wine Red Organic
14.99
Actie
Neleman The Swimmers Organic
Smaakvol en complex wit Biologische witte wijn
Neleman The Swimmers Organic
14.99 19.99
prijs per 6 Flessen
Neleman Cava Seco Organic
Fris en lichtzoet wit Biologische mousserende wijn
Neleman Cava Seco Organic
10.99
Neleman Macabeo Organic
Romig en elegant wit Biologische witte wijn
Neleman Macabeo Organic
12.99
Neleman Tempranillo Organic
Licht en fruitige rood Biologische rode wijn
Neleman Tempranillo Organic
7.99