Sluiten
Over Neleman
TRUSTED SHOPS GECERTIFICEERD
Gecontroleerd biologisch en veganistisch
In optimale samenwerking met de natuur
Klantendienst
Onze klantendienst staat graag voor je klaar!

Telefoon: 078 484 533
Start chat
E-mail: info@neleman.be

Terug

Verdejo

witte-biowijn-Neleman

Het is eigenlijk een beetje afgezaagd om op zoek te gaan naar de ziel van een land. Want wat zou dat dan kunnen zijn? Toch weet iedereen direct wat je bedoelt als je die ongrijpbare ziel probeert te omschrijven. Je wilt het hart blootleggen. De zoektocht naar de ziel van Spanje begin je daarom in de binnenste kern, de regio Castilla y Léon.

Heilige grond
Niet alleen door de ligging, maar juist vanwege de geschiedenis is deze grootste autonome regio van Spanje het kloppende hart. De Spaanse taal (Castellana) vindt hier zijn oorsprong en je struikelt over de plaatsen die worden beschermd door UNESCO. Van al het architectonische en culturele erfgoed in Spanje is namelijk 60% terug te vinden in Castilla y León. Het is heilige grond, door de wereldberoemde Sint Jacobs pelgrimsroute die er voor een groot deel doorheen loopt, maar ook voor wijnmakers. De kalkbodem en de koele atmosfeer is als een warme boezem voor de verdejo. Deze druif heeft Spanje met witte wijn op de kaart gezet. Nederlanders smullen ervan.

Gevoelige druif
Verdejo heeft een zachte smaak en je proeft veel frisheid van groene appel. De geur doet je denken aan een perfecte zwoele zomeravond. Terwijl het binnenland juist wordt geplaagd door koude winters en korte hete zomers. De droogte en schaarste aan regen maakt de verdejo echt een overlever. De trossen zijn maar klein en de druiven hebben een redelijk dikke schil. Nadat ze vorst, hagel en bloedhete zomers hebben overleefd zijn ze rijp voor de oogst. En dan moet je er ineens heel voorzichtig mee omgaan. De druif is namelijk erg gevoelig voor zuurstof. Dus wordt er ‘s nachts in alle koelte geoogst en zo snel mogelijk geperst.

Spontane vergisting
Omdat wij graag alle smaken van Spanje met je delen kon deze uitgesproken witte wijn uiteraard niet ontbreken. Dus stapte Diego (de chef wijnmaker) samen met Derrick in de auto op weg naar onze bevriende wijnmaker in Castilla y León. Samen gingen ze de uitdaging aan om met deze uitgesproken druif onze eigen stijl te geven aan de wijn. Een van de geheimen is de vergisting. Er wordt vaak extra gist toegevoegd om de expressieve aroma’s nog meer uit het glas te laten stuiven. Wij houden het liever puur. Want door de most (geperst druivensap) met de natuurlijke gisten op de schil spontaan te laten vergisten krijg je juist een zuivere en fruitige wijn.

Hartstochtelijk
De Neleman Verdejo kun je het best omschrijven als een mooie vrouw zonder make-up waarbij je tijdens een zwoele zomeravond gehypnotiseerd raakt door haar fruitige parfum. In het glas worden haar ziel en zaligheid blootgelegd. Want dan laat de Verdejo de ware aard van de Spanjaard zien: hartstochtelijk, puur en zomers vrolijk.