Kerst op komst en ik begin over eieren? Ja hoor. We gebruiken ze namelijk wel en niet, en dat zowel in de herfst als in de winter, lente en zomer. Eerst het niet: we gebruiken geen eiwit om onze wijn te klaren. Elders doodnormaal, traditioneel ook, maar wij nemen gemalen kikkererwten. Dat maakt onze wijn én prachtig helder én geschikt voor veganisten. Die en jij zullen er vervolgens niet mee zitten dat enkele van onze wijnen rijpen in eivormige vaten van beton. Heel bijzonder spul, die eieren; ze werden me aangeraden door Álvaro Espinosa uit Chili, die pioniert met alternatieve methoden. Ze bestaan uit één stuk en de wanden zijn een heel klein beetje doorlaatbaar. 1800 liter gaat erin en de wijn kan ‘ademen’, net als in houten vaten. Maar een ei is anders dan een vat. Het is hoekloos en de vorm zorgt ervoor dat er beweging ontstaat, circulatie, van onder naar boven. Zo is de wijn de hele tijd in contact met zijn eigen bezinksel: perfect voor het behoud van fruitige geuren. Een experiment voor ons. Maar wel eentje dat subiet succes oogstte: de hoge waarderingen vlogen ons om de oren. 90 punten van Robert Parker voor de Tardana 2018 bijvoorbeeld. De Robusta van datzelfde jaar kreeg van hem 91 punten, 93 van Master of Wine Tim Atkin en 95 van Decanter Magazine. Daar trek ik maar eens een flesje op open.
Bestel nu jouw Robert Parker wijnpakket van 111.70 voor 69.99
Derrick Neleman
Wijnboer en oprichter Bodegas Neleman
derrick@neleman.org