INGREDIENTEN (4 personen):
1 kilo geschilde aardappelen, niet al te kruimig, bijvoorbeeld Nicola zout olijfolie
1 flinke eetlepel dijonmosterd
350 gram heel fijn gesneden andijvie
200 gram onrijpe peer, geschild en in parten
200 gram pastinaak, geschild en in de lengte in repen
200 gram winterwortel, geschild en in repen
100 gram gemengde geroosterde pitjes
1 fles Neleman Cabernet Bobal
Voor de stroop:
150 milliliter balsamicoazijn
1 eetlepel rietsuiker
BEREIDING:
1 Giet de balsamicoazijn in een klein steelpannetje en voeg de suiker toe. Breng aan de kook en laat inkoken tot een stroop.
2 Kook de aardappelen gaar met zout. Giet ze af en vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen grof en voeg zoveel olijfolie en kookvocht toe dat een smeuïge puree ontstaat. Roer voorzichtig de fijngesneden andijvie erdoor. Breng op smaak met de mosterd. Hou de puree warm.
3 Doe 1 eetlepel olie in een grote koekenpan en rooster hierin de stukken peer, pastinaak en wortel op hoog vuur tot ze kleuren. Zet dan het vuur laag en laat ze langzaam verder garen.
4 Verdeel de stamppot over de borden. Leg de geroosterde groente erbij, bestrooi met de pitjes en druppel de balsamicostroop eroverheen.