De beste monastrell druiven van oude stokken
Oude stokken, daar zijn wij dol op. Ze leveren misschien niet zoveel opbrengst als de jongelingen, de kwaliteit van de druiven is fantastisch. Oude wijnranken zijn namelijk diepgeworteld en dat is wel handig als je niet irrigeert. Doordat de wortels zo diep zitten zijn ze beter bestand tegen onverwachte veranderingen, zoals de beruchte hagelbuien waar we meer dan eens mee te maken hebben gehad. En groeit er eenmaal een druif aan, dan heeft 'ie al het goede wat de bodem te bieden heeft in zich.
De Franse naam van de monastrell druif is trouwens mourvèdre, waarschijnlijk vernoemd naar de stad Murviedro. Deze druif is dol op hitte en zon maar heeft een hekel aan koude winters. In onze hoog gelegen wijngaarden vlakbij de kust is 'ie helemaal het heertje. De diepe donkere kleur, rijp rood fruit, tabak en een vleugje vanille van de houtrijping zorgen voor een complete biologische rode wijn – en zit je heerlijk op een roze wolk.